Onze activiteiten

Bezield door hun spiritualiteit en gesterkt door het gebed, engageren norbertijnen zich binnen en buiten de abdij: ze zetten zich in voor mensen, voor de Kerk en de samenleving.

Medebroeders binnen de muren van de abdij

De abdijgemeenschap van Averbode telt op dit moment 55 norbertijnen waarvan er een 30-tal in de abdij wonen. De anderen leven en werken elders in binnen- en buitenland. Hun leeftijd schommelt tussen 25 en 93 jaar. 

Het goede verloop van het gemeenschapsleven vergt heel wat praktisch werk in de kerk, huis, bibliotheek, archief en tuin. Verschillende taken zijn verdeeld over verscheidene medebroeders.

Gastvrijheid is een belangrijk element in ons leven. Wie dit wenst, kan alleen of in groep in de abdij terecht voor bezinning en gebed, voor een dag of voor langer (maximum 1 week).

Medebroeders werkzaam buiten de abdij

Vanuit de gemeenschap wordt het pastorale werk van de medebroeders gedragen, ook als zij niet in de abdij wonen. Waar een norbertijn ook leeft en werkt, hij engageert zich omwille van een zending vanuit zijn abdij. Op dit moment zijn een 20-tal medebroeders werkzaam in parochies en parochiale eenheden rond de abdij en soms wat verder weg.

Bedevaartsoorden

Twee bedevaartsoorden worden door norbertijnen van Averbode bediend:

Kortenbos

Onze-Lieve-Vrouw, hulp der zieken te Kortenbos: www.parochiekortenbos.be

Tancrémont

De Oude Lieve-Heer van Tancrémont: www.tancremont.be

Scholen

Op initiatief van de abdij van Averbode werden enkele scholen opgericht, die tot vandaag een bijzondere band onderhouden. In het college van Brasschaat woont tevens een kleine gemeenschap van medebroeders.

Brasschaat

Sint-Michielscollege te Brasschaat: https://smcb.be/ 

Schoten

Sint-Michielscollege te Schoten: https://sintmichiel-schoten.be/ 

Economische activiteiten

De abdij van Averbode speelt sinds eeuwen – en zal trachten dat te blijven doen – een belangrijke rol binnen de samenleving op zowel economisch als sociaal vlak.

Abdijproducten

De naam “Averbode” wordt sinds 2016 vermarkt. De opbrengsten van deze economische activiteit worden integraal gebruikt om goede doelen te steunen. Hier vindt u welke organisaties we hiermee reeds steunden.

  • Bier

    Het Averbode-abdijbier is een eerbetoon aan de geschiedenis, die we samen met brouwerij Huyghe verderzetten.
  • Brood

    Voor het Averbode-abdijbrood ging de abdij in zee met La Lorraine Bakery Group. Dit volkorenbrood combineert het beste van de natuur met het vakmanschap van de bakker.
  • Kaas

    Ook voor de productie van de Averbode-abdijkaas nam de abdij een ervaren partner onder de arm: Milcobel.
  • Peperkoek

    Averbode-peperkoek wordt geproduceerd door het familiebedrijf Vondelmolen.
  • Ambachtelijk ijs

    Averbode-ijs op basis van dagverse hoevemelk, geproduceerd door “Heide Atelier”.
    (Enkel verkrijgbaar in “Het Moment” en in de dreef)
  • Broodmix

    Dankzij de Averbode-broodmix maakt u nu zelf een robuust meergranenbrood met een gezond en voedzaam abdijkarakter.
  • Abdijtafel

    In samenwerking met en ten voordele van “Rikolto” (vroegere Vredeseilanden) worden de tafels van “Het Moment” op vraag gemaakt en verkocht.
  • Honingmosterd

    Mosterdmakerij “De Ster” uit Lubbeek ontwikkelde voor Averbode een nieuwe mosterd met honing van imker Herman Torfs uit Aarschot.
  • Roomijs

    gemaakt met melk van de eigen hoeve in drie verschillende smaken.
  • Pannenkoekenmix

    Samen met Aveve creëerden we deze nauwkeurig samengestelde mix van granen voor een 16-tal heerlijke pannenkoeken. 

Uitgeverij

Averbode is een toonaangevende educatieve uitgeverijengroep. De methodes, boeken en digitale toepassingen van Averbode zorgen ervoor dat kinderen kwalitatief leren, denken en groeien. Het religieuze boekenfonds van Averbode biedt een brede waaier van uitgaven voor kinderen en volwassenen.

Rond 1880 betekent de groeiende belangstelling voor de aartsbroederschap van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart een aansporing om devotieprentjes en gebedsteksten zelf te drukken. In 1886 ontstaat een eigen tijdschrift met informatie en een activiteitenkalender voor de plaatselijke groepen. Zo verschijnt het eerste nummer van de Bode van het Aartsbroederschap van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart. Deze Bode zou later uitgroeien tot een van de meest gelezen tijdschriften in ons land.

De Bode bestaat niet meer, maar andere tijdschriften zagen het levenslicht in Averbode: Zonnekind, Zonnestraal en Zonneland zijn wellicht de meest bekende. Ondertussen wordt door de uitgeverij een uitgebreid fonds van boeken en educatieve producten voor alle leeftijdscategorieën aangeboden. 

Belevingscentrum “Het Moment”

Aan de Westpoort van de abdij (Herseltsebaan 2) bevindt zich het belevingscentrum "Het Moment". Er is een abdijcafé met huisbrouwerij, de abdijwinkel, een bakkerij en een kaasrijperij. Meer info op de website van “Het Moment”.

Hoeve

Vanaf het begin van haar ontstaan, heeft de abdij voorzien in haar eigen behoeften. Van de hoeve blijft alleen het melkveebedrijf over, met op dit moment zo’n 200 dieren (stieren, melkkoeien, vaarzen en kalveren), met de ermee gepaard gaande akkerbouw om deze dieren te voeden. Het voedselprogramma, de melk- en vleesproductie worden digitaal gestuurd.

Hoevevlees

Het vlees van onze runderen kan rechtstreeks worden gekocht. Het verse vlees wordt aangeboden in pakketten van ongeveer 8 kg.
Alle informatie op de website van de hoeve.

Een bezoek of verblijf plannen?

Wie op zoek is naar enkele dagen van rust en bezinning en daarbij wil aansluiten bij het gebedsleven van de abdijgemeenschap, is van harte welkom in het gastenkwartier
 
Groepen die naar de abdij willen komen voor een één- of meerdaags bezinningsverblijf, kunnen terecht in het bezinningscentrum.

Norbertijnenabdij Averbode

Abdijstraat 1
3271 Averbode

Contactgegevens