Hugo...

2021/10/29

Een nieuwe klok voor de abdijtoren van Averbode n.a.v. 900 jaar Prémontré

Terug

Op 29 oktober 2021 kwam Hugo aan in Averbode. 

Naar aanleiding van het jubileumjaar 900 jaar Norbertijnen, nam confrater Jozef Van Osta het initiatief om, met de medebroeders die buiten de abdij wonen, een klok te laten gieten voor de abdijtoren. 

Begin september 2020 werden de eerste contacten gelegd met klokkengieter Bachert (Neunkirchen, een twintigtal kilometer van Bad Wimpfen aan de Neckar in Duitsland). Daar werd op 25 juni 2021 de “klokkenspijs” (dat is de 1100° C vloeibare bronzen massa) gezegend door onze medebroeder Jozef Van Osta, samen met een pastoor-deken en een evangelische pastor voor wie ook klokken werden gegoten op dezelfde dag. Deze eerste poging mislukte voor onze klok, maar in september lukte het wel.

Nu is deze klok aangekomen in Averbode. Zij draagt de wapenschilden van onze Orde, van de abdij van Averbode en van abt Marc Fierens, en een afbeelding die ontworpen werd voor één van de nieuwe klokken van Strahov (Praag) die bij het begin van het jubileumjaar in de abdijkerk aldaar werden gewijd: Hugo, Norbertus en Augustinus die samen een nieuwe boom planten, symbool voor de stichting van Prémontré.

Op de slagrand van de klok staan de namen van de medebroeders die dit project financieel steunden. 

Hugo zal in Averbode worden gezegend door abt Marc Fierens tijdens de vespers van de eerste adventszondag, 28 november 2021. Zijn klank zal een mooie aanvulling betekenen op de reeds aanwezige klokken in de abdijtoren en vooral in “volle lui” een prachtig akkoord vormen met deze klokken.

 

 

Deel dit artikel op

Norbertijnenabdij Averbode

Abdijstraat 1
3271 Averbode

Contactgegevens