Koninklijk bezoek

2021/11/17

Koning Filip en koningin Mathilde bezochten de abdij van Averbode

Terug

Op 17 november mocht de abdijgemeenschap de koning en de koningin verwelkomen. Het bezoek van de vorsten kaderde in een bezoek aan de provincie Vlaams-Brabant. ‘s Morgens begonnen koning Filip en koningin Mathilde in Tienen, waar ze de afdeling voor de behandeling van eetstoornissen van de psychiatrische Kliniek Alexianen bezochten. De vorsten maakten er kennis met het multidisciplinaire team van verzorgers en patiënten en volgden een les van de ziekenhuisschool “De Radar”.

Daarna gingen ze naar SESVanderHave Innovation Center (SVIC), het onderzoekscentrum van een wereldwijde speler in de sector van suikerbietenzaden, waar suikerbietvariëteiten van de toekomst worden ontwikkeld. 

Daarna kwamen ze naar Averbode. Ze bezochten de abdij naar aanleiding van de 900ste verjaardag van onze Orde.

Aan de ingang van het abtskwartsier werden de koning en de koningin begroet door de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Jan Spooren en de burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem, Manu Claes. Daarna begroette abt Marc Fierens de koning en de koningin, heette hen welkom en nodigde hen uit voor het bezoek aan de abdij. Julia en Flor Froyen, de kindjes van onze hoeve-familie, gaven een bloemenruiker aan de Koningin.

De abt stelde prior Paul Van Herck en supprior Jan Vankeirsbilck voor aan de koning en de koningin en vertelde hen iets over de abdijgemeenschap en het 900-jarig jubileum van de Orde. 

Vanuit het abtskwartier ging het gezelschap langs de grote traphal, door de abdijrefter naar het kloosterpand. Daar stonden de aanwezige medebroeders en stelde abt Marc elke medebroeder voor aan de Vorsten.

Vanuit het kloosterpand gingen ze langs de kapittelzaal en de sacristie naar de abdijkerk waar eerst het koorgedeelte met ons prachtige koorgestoelte werd bezocht, daarna het schip van de kerk. De abt gaf er een toelichting over de viering van de gebedstijden.

In de abdijkerk werd door de koning en de koningin het “Gulden boek” van de abdij getekend. Als herinnering aan het bezoek werd hen een boekenpakket geschonken met publicaties over de abdij en natuurlijk een korf met abdijproducten van Averbode, die – aan de reactie van de koningin te zien – in de smaak viel.

Het vorstenpaar verliet Averbode en trok verder naar Diest waar op het stadhuis een ontmoeting met de bevolking was voorzien.

 


Deel dit artikel op

Norbertijnenabdij Averbode

Abdijstraat 1
3271 Averbode

Contactgegevens